Hoe pas ik in het Spaanse ritme?

Als ik het heb over het Spaanse ritme ziet u waarschijnlijk de gestippelde jurken, castanettes en sierlijk bewegende vrouwen al voor u. Helaas gaat dit artikel niet over de flamenco, maar het dagelijkse ritme dat Spanjaarden aanhouden en wat voor ons als Nederlanders best even wennen kan zijn.

De ochtend

Mensen uit Barcelona, en de rest van Spanje, staan erom bekend een minder gehaast te leven dan de meeste westerlingen. Dit kun je in de ochtend al zien, loop maar eens vroeg een straat in, dan zul je zien dat de lokale kroegjes al open zijn om een lekkere kop koffie met een broodje te serveren aan de mensen op weg naar hun werk.
Wil je er vroeg uit om te gaan shoppen bedenk dan dat de meeste winkels pas na 10 uur open gaan.

De middag

Ahhhh siesta, wie denkt daar niet aan bij Barcelona; lekker rustig de tijd voor een dutje tussendoor. Met lunchpauzes van meestal 2 tot soms wel 3 uur kun je inderdaad in een park gaan liggen maar de meeste Barcelonezen maken van deze tijd gebruik door in een restaurant een warme maaltijd te nuttigen en bij te kletsen met vrienden of collega´s. Het enige nadeel is dat de de lunch pas rond half 2 begint en ik tegen die tijd na een uur knorren eigenlijk alweer van de honger af ben.

De avond

Tapas -Javi Vte Rejas De Barcelonezen die ik ken eten op doordeweekse avonden ´s avonds meestal maar een klein hapje omdat de lunch al stevig was (et voilà – tapas!). Daarnaast gaan ze wel uit eten maar dan meestal niet voor 10 uur, als een restaurant dus leeg is terwijl u al wilde gaan eten betekent dit absoluut niet dat het een slecht restaurant is! Ga gewoon lekker zitten, wacht op andere toeristen die u waarschijnlijk zullen volgen, en zie hoe het restaurant langzaam gezellig druk wordt. Let wel op, de meeste restaurants openen pas om half 9.

De nacht

Waar u in Nederland al een redelijk nacht hebt gehad als u om 3 uur terug keert uit de club begint in Barcelona het feest niet voor die tijd. Ook is het hier een gewoonte om meerdere kroegen af te struinen en zo alle vrienden te verzamelen voor het eindpunt wordt bereikt. Als de clubs sluiten rond een uur of 6 zijn er overal in de stad nog afterparty´s te vinden maar je kunt natuurlijk ook ´gewoon´ bij vrienden thuis nog een hapje eten en een drankje doen voor je uitgeput je bed in duikt.

Annemarie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here